Take the road less travelled

Hallo iedereen!
Ik wil mij al op voorhand excuseren voor de overload aan foto’s in mijn blogpost deze week… Undskyld daarvoor.
Dus, hier is weer een nieuwe blogupdate van uit het “oh zo verre” Denemarken… Ik heb een weekje vakantie (ik heb het verdiend 😉 of zoals anderen het zouden zeggen een week verlof in mijn “extra drie maanden verlof”), joepiee, een hele week de tijd om te ontspannen, van het mooie land te proeven en vooral… om LEUKE DINGEN TE DOEN!

Sorry, out to live! Be back soon!
Vrijdag was het fredagscafe jeeeej! Samen met Monty, Rafa, Tegan en vele anderen had ik een hele fijne namiddag en heb ik echt genoten! Nog maar eens heel grappig om de zatte Deense jeugd te zien hahaha… Na het fredagscafe ging ik eerst naar de Kvickly om popcorn voor ’s avonds te kopen (Tegan was naar huis, ik was met de fiets en had een zatte Monty en Jeppe achter mijn gat). In de winkel begon Jeppe tegen iedereen “Gelukkig Nieuwjaar!” te zeggen en iedereen antwoordde vriendelijk: “voor u ook, voor u ook..”, ik ging naar de snoepjesafdeling en Monty en Jeppe gingen recht naar de bierafdeling. Ze kochten 3 pintjes en gingen daarna naar hun bus, maar eerst gingen ze zichzelf nog een beetje moed in drinken. Ik fietste naar huis met een zware tegenwind en toen ik thuiskwam lag er een stapeltje op mijn plaats aan tafel, wwwwoeee, spannenddd! Ik kreeg een kaartje van mijn meter, superlief! Ook kreeg ik een kaartje van Marnix en Ilse, dikke merci, ik probeer er zeker een terug te sturen en het kaartje van mama en papa uit Rome kwam ook aan! In de avond ging ik naar Tegan en eerst kookten we samen avondeten. #avontuur We zijn erin geslaagd om kipschnitzels te maken met sla, komkommer, wortel, gebakken patatjes in de oven met paprika en saus. Ik heb er echt van genoten om eens zelf te koken, écht te koken en ik was dan ook trots dat het ons gelukt is zonder iets kapot te maken of te laten verbranden of zo. Na het eten staken we de popcorn in de microgolf en kozen we de eerste film van de avond, we kozen voor “Sinister”, één van de horrorfilms der horrorfilms, oh mijn hemel! Zo eng, brrrr… De tweede film was wat beter “Superhero Movie”, superslecht maar dat maakte hem net zo grappig! Op filmsites kreeg de film een 4,5/10, hij was op sommige momenten echt slecht, maar uiteindelijk wel de max om te zien! En daarna keken we nog naar het eerste uur (van de 2) van “En Konglig Affaere” of m.a.w. een koninklijke affaire, een film over het Deense kroonhuis anno 1800, heel interessant maar misschien hadden we niet de perfecte timing gekozen om die film te kijken. Het was al laat en alles was in het Deens dus moesten we ons heel hard concentreren en dat ging niet echt op dat uur van de avond. Ik kwam laat thuis en kroop meteen in mijn bed want zaterdag ging ik naar Legoland! JOEPIE! De uitstap nummer 1 op mijn verlanglijstje!

14697269_1596952927266333_126116802_o.jpg
Heel erg vage selfie met Luna (de hond) en Tegan

 

Zaterdag ochtend was iedereen al vroeg uit de veren, want we gingen naar Leeeeeegolaaaaand (en mijn gastmama was gaan werken). Ik maakte me klaar en helemaal ingepakt vertrokken we naar Billund (het was heel koud, echt heel koud). Eens aangekomen voelde ik me weer een klein kindje omdat ik het echt superleuk vond dat we naar Legoland gingen, we (= Mia, Marie en ik) gingen binnen, hielden pipistop en begonnen dan aan onze dag. We begonnen met de rustige attracties, een ninja labyrint, een lasershoot spel, … En daarna gingen we naar een 4D film over Lego (The book of creativity), ik had het een beetje moeilijk met de film, het was in het Deens, maar ik begreep het wel! Na de film gingen we over tot het echte werk… Op zich zijn er minder attracties dan ik had gedacht, dus ik was een heel klein beetje teleur gesteld, maar ik heb me wel goed geamuseerd. Ikzelf vond de Polar Explorer het leukst, dat is een achtbaan waarin een vrije val verwerkt zit.. Wieeeeh!! Na een leuke dag vol attracties gingen we naar ‘Miniland’ (lees: alles in het mini in Lego). Ik zag de meest beroemde dingen ter wereld in Lego na gebouwd, maar ik vond de Deense steden en windmolens het schattigste. Na een leuke leuke leuke dag gingen we terug naar huis, we waren moe en het was heeeeel koud om heel de tijd buiten te lopen. In de avond keken we nog tv en daarna ging iedereen naar bed.
2016-10-15 01.23.26 1.jpg

Processed with VSCO with c1 preset
Even meelezen met Hans Christian Andersen

Zondag was een luie dag, ontbijt met een eitje en dan heb ik geleerd voor Grieks (in mijn vakantie!!!) en ik heb ook geskypet met mama, papa, nonkel en meter. Ik was blij dat ik nog eens Nederlands kon praten, het is merkwaardig hoe snel je dat verleert (ik moet soms echt naar woorden zoeken). Maar, ik skypete dus met mama en papa, wat was ik blij om hun nog eens te zien.. Nu begin ik die twee toch wel echt heel hard te missen, ik heb het gevoel altijd kunnen onderdrukken, maar nu gaat dat niet echt meer… Maar ik ben al over de helft, dus ik houd moedig vol en trek me op aan alle leuke dingen die ik hier doe. Voor de rest was zondag een doordeweekse dag en deed ik niet veel. Ik proefde chips gemaakt van varkenshuid (echt raar, gewoon de huid van een varken??), in het begin vond ik het een rare smaak, maar hoe vaker je proeft, worden ze toch een beetje beter en eetbaar.

Maandag was ik ook weer vroeg op, want ik ging naar Flensburg met Tille. Flensburg is een Kreisfreie stad in Duitsland in Sleeswijk-Holstein (Kreisfrei wil zeggen dat de stad niet tot het bestuur van Duitsland behoort en dus een soort ministaat is, de mensen noemen het mini Denemarken in Duitsland). Het is ook een hele oude stad, maar wel heel mooi! De gekleurde huisjes, de straatjes, … alles is er oud en pittoresk. Ik voelde me eerlijk gezegd ook niet echt in Duitsland, maar gewoon in Denemarken, met een klein verschil van betalen met euro’s (wel niet handig als je enkel je bankkaartje bij hebt en Deense kronen) en het Duits. We maakten er een leuke dag van en we stapten zo veel, maar echt zo veel. Mijn voetjes waren heel moe, maar we zagen zoveel mooie dingen: de kerken, de Rote Strasse (die niet rood is), kleine steegjes, schoenen die boven de straat hangen, … En met de middag botsten we per ongeluk op een heel gezellig studenten restaurantje, heel goedkoop en suuuuperlekker eten, omnomnomnom! Na de middag staken we het water over en ontdekten we de andere kant van de stad. Het was daar wel kleiner dan we hadden gedacht en daarom namen we 1 trein eerder naar huis. We zaten op een vierzit (zoals altijd) en op de vier-zit naast ons zat een Nederlandse mevrouw met haar zoontje van een jaar of 8. We raakten met haar aan de praat en ze zei ons dat ze de trein tot Fredericia ging nemen en dan de bus wou halen naar Legoland. Helemaal geen probleem zou je zo denken, maar mevrouw wist niet dat je in Denemarken niet met euro’s, maar met kronen moet betalen en zo zou ze de bus helemaal niet kunnen nemen! We hielpen haar door kronen voor euro’s te ruilen en ze zou ook afstappen samen met Tille in Kolding omdat we van daar een  bus van 1u vonden naar Billund. Misschien nog een geluk dat we een trein eerder hebben genomen en een drama de wereld hebben uit geholpen. Tille, we zijn echte weldoeners!

2016-10-17 04.19.03 1.jpg

iebeeee.jpg
Voor mijn Duits buitenverblijfje 😉

Processed with VSCO with hb2 preset

14689149_1937807883113146_1856644782_o.jpg
Schoenen boven de straten van Flensburg
Processed with VSCO with c1 preset

Dinsdag was ik helemaal alleen thuis, mijn gastpapa en gastzus Mia gingen naar het zomerhuis (+ Silke) in Haderslev en mijn gastmama en gastzus Marie namen het vliegtuig naar Londen. Ik bleef thuis omdat ik van woensdag tot donderdag naar Tille in Kolding ga. Ik maakte het mezelf gemakkelijk, speelde gitaar, leerde voor Grieks, keek een film, luisterde wat muziek, EN ik maakte chocolade cupcakes voor mezelf en voor Tille. Volgens mij waren ze goed gelukt en zagen ze er degelijk uit… Voor de rest was dinsdag een hele chille dag.

Woensdag stond ik vroeg op omdat ik met Tille, Marie, Lore & Sabrina (AFS’er uit Italië) naar Ribe. We hadden een heel erg hyggelige trip! Onze dag begon in de Domkirke en de toren met museum, we maakten eerst een rondje in de kerk en begonnen dan aan de fameuze klim van de trappen van de kerktoren, maar onze moed werd beloond met een prachtig uitzicht boven op de top, ik voelde me even heel groot toen ik alles daar beneden in het klein zag. Na de kerk begonnen we aan een random wandeling die ons tot hele mooie plekjes leidde in Ribe waar ik met Letizia niet was geweest (door de regen, jammer!). We ontdekten winkeltjes, straatjes, … in de kleinste hoekjes van de stad. Ik vond het heel leuk, dat ontdekken en gewoon zonder na te denken een klein straatje in te gaan. In één van die kleine straatjes kwamen we een klein, heel erg gezellig winkeltje tegen waar we kastanje dieren konden maken, iets typisch Deens. We deden ons uiterste best om leuke kunstwerkjes te maken en zetten onze tocht, na een ontplofte lijmfles en een kopje thee, verder door de straten van Ribe. Met de middag hadden we een leuke picknick aan het water (en een natte poep achteraf) en ik had cupcakes gemaakt als dessertje omnomnomnom! In de namiddag snuisterden we wat rond in de winkelstraat en gingen we naar het Vikingmuseum. Iets wat heel cool en interessant leek , maar eens we in het fameuze museum waren, viel dat toch dik tegen… Ik vond het echt niet interessant en we bleven daar dus ook helemaal niet lang. Na het museum verliet Lore ons om al terug naar Kolding te gaan en we gingen met z’n vieren verder naar het oudste cafeetje van Ribe. Quedens was heel erg hygge en we hadden er een leuke tijd! Na veel gelach en gepraat was het ook voor Tille en mij tijd om vaarwel te zeggen tegen Marie en Sabrina. We namen de bus en de trein naar Tille haar gastgezin, want ik zou bij haar slapen jeej! Op de trein ontmoetten we 2 heel erg lieve dametjes die naar Flensburg waren geweest, ze woonden ook in Kolding en ze waren heel nieuwsgierig naar ons, wat jammer dat we niet naar Kopenhagen moesten of zo, zodat we nog wat langer konden praten. Maar, we kwamen dus aan bij Tille en haar gastgezin (mama, papa en 2 zussen), we aten avondeten, keken naar ‘Den Store Bagerdyst’ en gingen daarna naar Tille haar kamer om naar ‘De vetste vakantie’ en ‘Zo man zo vrouw’ te kijken. Daarna praatten we nog wat en gingen we slapen.

Processed with VSCO with hb2 preset
On top of Denmark!

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with hb2 preset
Opgepast, wij zijn gevaarlijk!!
Processed with VSCO with b5 preset
Tille, Lore, ik, Marie & Sabrina

Donderdag sliepen we lekker lang uit en om 9.30 ging onze wekker af, we maakten ons klaar, aten ontbijt en vertrokken naar Trapholt, een museum voor moderne kunst in Kolding. Ik denk dat het een grappig zicht geweest moet zijn om mij op een veel te grote fiets te zien zitten. Ik was eerst niet echt overtuigd van het museum, maar toen we de zaal ingingen waar je ook je lievelingswerken mocht opschrijven, vond ik het helemaal leuk! Ik heb me geamuseerd met Tille in het museum en ik heb heel wat mooie (en minder mooie) moderne kunstwerken gezien. Zeker voor herhaling vatbaar, een museum. We keerden terug naar huis (ik met een platte band (weeral), ik denk dat ik in een stukje glas of zo ben gereden, sorry gastzus van Tille) en daar aten we zalm met prei, kaassaus en puree, een gerecht dat Tille zelf had gemaakt en het was echt heel erg lekker! Dank aan Tille voor de lekkere lunch. We begonnen daarna nog met naar ‘Pink Ambition’ te kijken, maar we raakten niet echt ver, want mijn farmor stond voor de deur, zij kwam me oppikken om mee naar het zomerhuis te gaan. Aangekomen in het zomerhuis deden we niet echt veel meer. We hadden avondeten en speelden nog een paar gezelschapsspelletjes met elkaar, ik nam daarna een douche en hield me nog wat bezig op mijn laptop. Ik ging tijdig naar bed, want ik moest vrijdag vroeg opstaan.

Processed with VSCO with hb1 presetProcessed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with g3 presetProcessed with VSCO with hb2 presetProcessed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with a5 presetProcessed with VSCO with c1 preset

Vrijdag nam ik al vroeg de bus vanuit Haderslev naar Kolding, ik ging namelijk met nog een aantal andere AFS’ers naar Odense om naar het Harry Potter festival te gaan. Rond een uur of tien kwamen Marie, Sabrina, Tille en ik aan in Odense en op het perron zagen we Annalisa. We besloten om in het station te blijven en op Sara te wachten, die een beetje later aankwam. Toen iedereen er was begonnen we aan onze dag. We gingen eerst naar de bank om kronen om te ruilen voor echt Galionen, echt cool! En daarna gingen we naar de markt waar je van alles kon vinden over magie, tovenarij, uilen, … we spendeerden daar heel wat tijd en gingen daarna verder op ontdekkingstocht door de straten van Harry Potter-land. We bezochten de geheime bibliotheek, dronken boterbier en gingen naar de snoepwinkel en kochten er Smekkies in alle smaken en een chocolade kikker. Daarna was het al tijd om vaarwel te zeggen tegen Sabrina, die terug naar Sønderborg ging. Wij wouden heel graag nog naar het huis van Hans Christian Andersen gaan, maar toen we daar aankwamen bleek dat al gesloten te zijn, jammer. We gingen dan maar op tocht om een hygge cafeetje te vinden in Odense en op onze weg kwamen we Sebastian tegen (een jongen uit Mexico die hier op jaar uitwisseling is met AFS, Tille leerde hem kennen op uitstap naar Kopenhagen), hij vervoegde ons voor heel even en ging dan naar huis, wij gingen verder naar het treinstation. We dronken een kopje thee en babbelden nog wat met elkaar en een uurtje later was het al tijd om dag te zeggen tegen Annalisa en Sara. We bleven nog met z’n drieën over en vertrokken uit het cafeetje in het station om er een beetje rond te wandelen. Maar tijdens onze wandeling kwamen we weer AFS-studenten tegen die hier op een jaar uitwisseling zijn, Timy (van AFS Vlaanderen, jeeeej! We vonden hem eindelijk terug na de vraag der vragen, waar is die jongen in Denemarken die hier op jaar uitwisseling is?), een Hongaar, een Tunesiër en zijn gastzus. We hadden een basic, maar gezellige conversatie over Denemarken en over onze ervaringen. Na de babbel hadden we nog een half uurtje over dat snel voorbij ging en voor we het wisten stond onze trein al op het perron. Wij stonden natuurlijk weer aan het einde van de trein en we moesten aan de voorkant zijn, lopen dus om nog op de wagons naar Kolding te raken, maar uiteindelijk haalden we het en zaten we op de goede trein. Ik kwam wel een beetje te laat aan om mijn eerste trein naar Haderslev te kunnen nemen, dus moest ik wachten op de trage bus die aan iedere halte stopt. Jeeeeej, bijna een uur op de bus. Ik viel en slaap en toen ik wakker werd dacht ik echt heel even dat ik op de foute bus zat, die niet naar Haderslev ging. Maar ik ben er toch geraakt, eind goed, al goed! In de avond aten we pizza en relaxten we nog wat.

14803233_1187597884664453_354776883_o.jpg
Annalisa uit Sicilië
14795790_1187596264664615_2943318_o.jpg
Marie, Tille, Sabrina, ik, Annalisa en Sara
14813338_1941139219446679_1842009595_o.jpg
Odense is eigenlijk de stad van Hans Christian Andersen

Zaterdag was een hele kalme dag in het zomerhuis. We begonnen de dag met een ochtendwandeling op het strand en tussen de huisjes en in de namiddag deden we niet veel meer. Ik studeerde een beetje voor Grieks en keek een film. Rond 3 uur gingen we naar huis en ook daar gebeurde niet erg veel meer. In de avond ging ik mee naar de luchthaven om mijn gastmama en gastzus Marie op te pikken, zij kwamen terug van hun vakantie in Londen (met 5kg extra!). Ze hadden ook een klein cadeautje bij voor Mia en mij, een doosje met muntjes, jum jum! Tak for det!

Vandaag (zondag) gebeurde/gebeurt er ook niet veel meer. De laatste dag van de vakantie: dat wil zeggen, nog eens een dagje lekker niets doen! Ik maakte mijn taak van Duits (want dat was het enige huiswerk dat ik had) en deed niet veel meer voor de rest…

Mijn vakantie was echt heel leuk en ik heb nog niet vaak zoveel verschillende dingen gedaan in 1 vakantie, maar dat is ook de bedoeling als je op uitwisseling bent eh! Zoveel mogelijk zien van je gastland. Ik ben al goed bezig, maar ik moet nog veel ontdekken ook, maar dat zijn verhalen voor een andere keer!

For words to inspire, motivate and live by, download our free daily inspiration for life and love at <a href=

Vis es til næste gang!!

Iebe -x-

Ps. Geniet van het leven, want het duurt toch maar even en voor je het weet zit je al door de helft van je uitwisseling van 3 maanden… Nog 1 maand en 4 dagen en ik zit op het vliegtuig naar Brusselkamp, iets wat ik aanvoel met een lach en een traan!

Advertenties

7 reacties op ‘Take the road less travelled

      1. Dag Iebe, altijd spannend je verslag te lezen. Beleef met volle teugen je Denemarken avontuur. Ik stuur je veel liefs en groetjes uit Ninove

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s