Danish is NOT a garbage language

I dag er det Oles fødselsdag! Hurra! Hurra! Hurra…
Laat ons de week beginnen met dit zinnetje. Deze week was een week in het teken van verjaardagen en taart (toch wel een beetje).

Vrijdag was (zoals ik in mijn vorige blogpost als zei) een “belangrijke” dag. Montana haar verjaardagsfeestje, jeeeeej … Na school kwam ik naar huis en maakte ik me klaar, daarna ging ik naar Tegan en van daar gingen we naar Montana. Om 6u stonden we voor haar deur en kon de avond beginnen, ik gaf mijn cadeautje af en onze prachtige cupcakes (ik denk dat Monty er blij mee was). Het eerste uur verliep een beetje stroef omdat er een mix was van Denen (van het Gymnasium) en uitwisselingsstudenten van de Rotary die ik helemaal niet kende, ik was een beetje de tussenpersoon, ik ken de mensen van het Gymnasium ondertussen wel al, maar dat Deens eh… En de uitwisselingsstudenten kennen mekaar al acht maanden. Ik koos voor de veilige optie om te praten met de mensen van het Gymnasium en een efforke te doen in mijn Deens. We aten nacho’s en tortilla’s met jummie dingen erin, ik vond het echt superlekker.. De eerste keer ook trouwens dat ik een taco at. Na het eten schoven we alle stoelen en tafels aan de kant en kon het feest beginnen, de juiste muziek met plezant gezelschap, meer heb je niet nodig. Wat in het begin een rustige avond was, draaide rond een uur of elf uit op een complete chaos, laat ons zeggen: “Wanneer de drank is in de man, is de wijsheid in de kan.”, zeer toepasselijk voor deze avond… Een paar uitwisselingsstudenten en Denen waren na een aantal biertjes, shotjes, alles wat alcohol bevat, … precies de tel een beetje kwijt geraakt. Een paar domme stoten en bizarre gevallen later was het kwaad al een beetje geschied en kon het feestje doorgaan. Ik heb me goed geamuseerd met een aantal mensen die er een leuke avond van hebben gemaakt. Rond een uur of 2 was ik thuis en kroop ik moe maar voldaan in mijn bedje.

Processed with VSCO with a5 preset
Reimer, Monty & ik op haar feestje (de enige foto die ik niet heb genomen)
Processed with VSCO with p5 preset
0,5% van al de alcohol op haar feestje

Zaterdag was de “het is zaterdag en we gaan eens niets doen vandaag”-dag. Ik stond rond half 10 op en ging naar beneden om te ontbijten, maar Mia was nog niet wakker, dus ik moest nog even wachten. Na het ontbijt keek ik een Familie-marathon op mijn laptop en ik keek ook naar “Nieuwe buren”. Met de middag maakte ik pannenkoeken voor/met Mia en Jakob, met dank aan het recept van Jeroen Meus waren mijn pannenkoekjes best nog ok en heb ik niemand vergiftigd. In de namiddag studeerde ik een beetje voor Grieks en speelde ik wat gitaar. In de avond aten we paella en na het eten trok ik me even terug op mijn kamer om te Skypen met mijn meter… Mijn lieve meter die ik zo hard mis hier in Denemarken. Na de nodige traantjes babbelde ik even met haar en ook met mama en papa, dat deed deugd!! Later op de avond keken we nog naar een film en naar de voetbal, Denemarken-Polen en laat ons zeggen dat de nederlaag niet zo teleurstellend was als Kopenhagen tegen Club Brugge.


Zondag was het ook en speciale dag, want het was brunch voor mijn gastzus Mia haar 14e verjaardag. Haar verjaardag is de tiende, maar omdat dat in de week valt, deden we het op zondag. Om 10u was iedereen paraat om de eerste gasten te ontvangen. Ik ontmoette mormor (= mijn gastoma, de mama van Susanne) en morfar (= de papa van Susanne) voor het eerst en ook de broer van Susanne en de broer van Jakob met hun gezin en natuurlijk was farmor (= de mama van Jakob) ook van de partij. We aten onze buikjes rond en in de namiddag was er taart, een kagemand en een lagkage, jum jum jum.. Ik weet wat ik wil voor mijn verjaardag! (Begin al maar te zoeken eh moeke!!) Rond een uur of 3 was de rust weder gekeerd in huis en was al het bezoek verdwenen. Ik hielp met opruimen en installeerde me daarna in de zetel om naar het handbal te kijken. Tot ik een berichtje kreeg op Facebook en op mijn gsm van Montana, ze ging naar de cinema met haar gastgezin (papa, broer, zus) en ze vroeg of ik mee wou. Na even twijfelen ging ik mee en zat ik in de auto op weg naar haar, ik at mijn avondeten bij haar thuis en daarna vertrokken we naar de cinema voor “Klassenfesten 3” (vergelijkbaar met “The Hangover”, maar dan in het Deens). Ik verstond er niet echt heel veel van, maar gelukkig waren er ondertitels en kon ik alles zo volgen en uiteraard zie je ook alles gebeuren. Ik vond het een leuke film en een leuk gezelschap en ik heb van mijn avond genoten! Montana haar gastpapa bracht me thuis en ik kroop meteen in mijn bed, want deze week heb ik AT uge op school (= een projectweek waarin je een hele week aan dat ene project werkt op school en je geen lessen hebt). Dit moet leerlingen voorbereiden op het verder studeren na het Gymnasium.

Processed with VSCO with a6 preset
Als er iemand jarig is in DK, dan wordt de grote Deense vlag uit gehangen

Maandag fietste ik op mijn gemakje naar school en was ik helemaal klaar voor een projectweek met de andere 3 uitwisselingsstudenten. De eerste twee uren liepen we wat verloren op school omdat Tina pas het derde lesuur met ons had afgesproken. We hielden ons wat bezig met bijpraten over vrijdag en over de mogelijkheden voor de AT… En dan was het derde uur daar. Tina informeerde ons en ik was aangenaam verrast door onze opdracht, we kregen een hele week een take-over van de Facebookpagina van Vejen Gymnasium! Ik vond dat echt een de keileuke opdracht, we moesten de leerlingen en liefhebbers van VG een beetje meer bijbrengen over onszelf en ons land. Naar het einde van de week toe gaan we ook een scrapbook maken (dat is een boek waarin je een pagina over jezelf maakt), dat we dan achterlaten in het Gymnasium voor als er andere uitwisselingsstudenten komen, dan kunnen zij zien wie hun voorgangers waren. Tina vertelde ons ook dat er in december en januari een nieuwe uitwisselingsstudente komt van Sydney, Australië. Monty en Tegan waren meteen enthousiast en Rafa ook een beetje, ik ook wel, maar ik ga haar waarschijnlijk niet ontmoeten, maar ik hoop dat ze hier een mooie tijd beleeft in haar 2 maanden. Ik kijk heel hard uit naar mijn eigen album op de Facebookpagina van het VG, leuk dat ik mijn avontuur en ook mijn moederland kan tonen, ook aan mensen die ik niet ken. We moeten alles in het Deens schrijven, maar daar heb ik geen probleem mee, ik zie het als een challenge die ik met beide handen aanneem.
Dinsdag begonnen we aan het echte werk, de collages voor de Facebookpagina. Tegan was als eerste aan de beurt en iedereen ging aan het werk. De collages maken was op zich niet echt moeilijk, maar die foto’s terug zien en die herinneringen terug ophalen en dan daarover beginnen kletsen met elkaar… Ik denk dat we veel tijd verloren hebben gewoon met praten over ons Deense leventje. Het moeilijkste deel vond ik persoonlijk de uitleg geven bij de beelden, ik had 5 collages en moest bij iedere foto iets proberen te vertellen, daar ben ik niet echt in geslaagd. Ik heb bij drie collages “veel” uitleg en bij twee heb ik eigenlijk niets belangrijks. Ik wou de mensen ook niet teveel overstelpen met info over ons, we zijn tenslotte ook maar tijdelijke studenten op school. Na school ging ik naar Vejen downtown om 5 flødebolle te kopen voor mij en mijn gastfamilie, gewoon zomaar om hun eens te verrassen en om een keertje dank u te zeggen op een andere manier. We aten ze als vier uurtje en ik had natuurlijk weer de meest speciale gekozen zonder dat ik het wist.. Witte chocolade met lakrids en een soort scherpe koffiesmaak, HELEMAAL mijn ding niet en ik switchte van flødebol met mijn gastmama.

Processed with VSCO with p5 preset
Geen flødebolle, maar wel iets anders heel lekker

Woensdag werkte ik mijn AT af en begon ik aan mijn persoonlijke pagina in het scrapbook voor uitwisselingsstudenten op het Vejen Gymnasium. Hier werkte ik een uurtje of 2 aan. Na school gingen Rafael, Montana, Tegan en ik naar Kolding Storcenter, shoppeeeen! Nee, mopje, ik heb niets gekocht en we moesten Rafael helpen om een leuk cadeau te vinden voor een vriendin van hem. We sloten onze geslaagde namiddag af bij “Joe & The Juice” en gingen daarna naar huis met de trein. Ik fietste naar huis en ’s avonds stond er naar goeie gewoonte weer een aflevering van “Den store bagerdyst” op het programma. Joepieee, ik hou zoveel van dit programma, jammer dat Jette naar huis moest, want haar taarten zijn altijd supermooi versierd. Woensdagavond verscheen mijn post op de Facebookpagina van VG, jeej! Na heel veel lieve reacties, commentaren en berichtjes, was ik toch een beetje trots op mezelf, want ik heb er veel werk aan gehad.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.


Donderdag kreeg ik in de ochtend een lift naar school van mijn gastmama en toen ik aankwam zag ik de spandoeken al hangen aan de muren van de school. Vandaag was er in heel Denemarken protest van leerlingen ouder dan 18 die SU krijgen. SU is een premie die jongeren ouder dan 18 krijgen door naar school te gaan (jaaaa, jullie lezen het goed, ze krijgen centjes om naar school te gaan), maar hier wil de regering nu aan snoepen. Ik kan er helemaal inkomen dat ze willen protesteren, want om die premie te krijgen moeten ze eerst zelf geld geven aan de sociale zekerheid. Ingewikkeld verhaal, maar er was dus protest. Er werd door alle leerlingen gestemd of er enkel vandaag of ook morgen protest zou zijn, er werd gestemd om beide dagen te protesteren, maar toen kwam iedereen tot de realisatie dat het op vrijdag wel vrijdagscafe was bij ons op school… Moeilijke keuze dus! De eerste stemming werd ongeldig verklaard en er werd apart, in de klassen opnieuw gestemd en uit die stemming bleek dat het morgen school is zoals een normale dag. Maar op donderdag werden al mijn verdere lessen dus geschrapt en kon ik naar huis, jiehie! Er waren ook bussen ingelegd voor de leerlingen die graag wouden gaan protesteren EN ze mochten alle leerkrachten opsluiten in de leraarskamer (hiermee wil ik geen aanstoot zijn tot mijn medeleerlingen van het College) voor een onbepaalde tijd. Na een korte, krachtige, chaotische dag ging ik naar huis. Tina vertelde me ook iets veel minder fijn, iets waarvan ik dacht dat ik dit NOOIT zou meemaken, zeker niet in Denemarken. Gisterenavond had er blijkbaar een kerel op mijn collages op de Facebookpagina gereageerd, in het specifiek op die van België dat “ik een vuile racist ben die beter in het racistische België zou blijven en dat hij niet bang van me was… En dat België een gevaarlijk land is”. Ik was (op zijn minst zacht uitgedrukt: licht) gechoqueerd, ik had nooit gedacht dat ik met zo een opmerking in aanraking zou komen. Laat staan omdat Scandinavië voor een groot deel gespaard is van terreur en laat ons eerlijk zijn, ik bezit niet over de capaciteiten om eruit te zien als een terrorist? Ikzelf heb de commentaar gelukkig niet gelezen want ik zou niet weten wat ik daarop moet zeggen/doen, maar Tina heeft de commentaar gedeletet en de man geblokkeerd op Facebook… Dit is uiteraard ook een kant van het ‘exchange student zijn’ en ook hier zal ik mee moeten leren leven, dat niet iedereen graag mensen van andere landen ziet afkomen en sommigen ook niet in het specifiek uit het kleine België. Weer een ‘ervaring’ (in een ander daglicht uiteraard) rijker waar ik iets uit heb geleerd, dat ben ik zeker.

Processed with VSCO with b5 preset
Protest op VG


Vrijdag was de laatste dag van de AT week en we werkten ons exchange students boek af. Tegan en ik zorgden voor de cover en mijn persoonlijke pagina zag er ook best goed uit, al zeg ik het zelf. De anderen hadden ook hun presentatie van hun AT, maar ik heb de indruk dat dit meer een werk is zoals een GIP, maar ik ben niet zo zeker. Na school hadden we vrijdagscafe (meer hierover in volgend bericht) en na het vrijdagscafe ging ik naar Tegan samen met Monty (ook in volgend bericht). We gaan een girlsnight houden met films en hygge, jeeeej ik kijk er al naar uit!!

Weer een week voorbij, weer zoveel dagen dichter bij het afscheid.
Tot de volgende keer dan maar weer!!!
Iebe -x-

PS. In dit filmpje zie je hoe goed de relatie is tussen Denen en Zweden. Het filmpje komt uit “Brooklyn Nine Nine”.

Advertenties

4 reacties op ‘Danish is NOT a garbage language

  1. Hoe stom kan je zijn voor zo’n reactie te plaatsen??? Ik vind je collage super geslaagd! 🙂 Veel plezier vanavond met je movie-night (toevallig heb ik er ook eentje 😉 )!

    Like

  2. Dus daarom had je die tekst geschreven!!
    En het is echt vreselijk wat die man geschreven heeft… Ik bedoel, jij hebt toch helemaal niets verkeerds geschreven of gedaan??
    En dat van die 0.5% van de alcohol op het feestje kan ik me wel inbeelden 😉 Ik ben benieuwd om de speciale verhalen erover te horen! 😀

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s